Je eigen crowdfunding site

Dus je wil een crowdfunding campagne starten. En je hebt wat crowdfunding platformen bekeken en denkt: waarom zou ik niet zelf een website bouwen met een betalingsfunctionaliteit? Mooi template uitzoeken en gaan met die banaan! In dit artikel zal ik je uitleggen waarom je dat niet wil doen. En beter uit bent op een bestaand crowdfunding platform.

Rol platform

De rol van een platform is meerledig. In eerste instantie is het complete ontzorging van alle administratieve afhandelingen. Bezoekers die converteren naar backers worden geregistreerd, die moeten bevestigingen krijgen, netjes in je database komen en jij moet natuurlijk alle gegevens hebben om contact te onderhouden en je beloftes na te komen: oftewel tegenprestaties opsturen of andere zaken. Dit kun je voor een aantal backers best handmatig bijhouden, maar bij een paar 100 is dat echt niet meer te doen. En je kan je natuurlijk niet veroorloven om daar fouten in te maken.

PS wat?

Een tweede functie is de betalingsafhandeling. Dat spreekt voor zich. Mensen moeten uiteindelijk kunnen betalen en ook dat moet natuurlijk netjes gebeuren. Hiervoor moeten de juiste betalingsmethoden zijn geïnstalleerd en ook moet er een koppeling plaatsvinden tussen betaling, bevestiging en jouw database waarin je precies kan zien wie wat heeft gekozen en welke actie jij daarop moet doen.

Wil je dit zelf opzetten dan moet je erop rekenen dat je met een betalingsmodule installeren al snel 2 maanden verder bent. Afhankelijk hoe je dit in wil regelen, maar mocht je het met een Payment Service Provider (PSP) doen in combinatie met een aquirer (dat is een financiele instelling) bijvoorbeeld de Rabobank voor iDeal, die een bepaalde betalingsmethode aanbiedt. Dan ben je vooral tijd kwijt aan het aanvragen, opsturen van formaliteiten en het koppelen van de gegevens in de verschillende systemen. Ook zijn hier kosten aan verbonden van gemiddeld 1500 euro per jaar. Meestal kun je dit niet per maand afnemen. En dat is ook nog eens voor slechts 1 betalingsmethode.

PSPs houden niet van pledgen

Wat daarbij ook heel erg belangrijk is, is dat crowdfunding vaak werkt met een terugstorting. Dus bij het niet behalen van je doel, wordt het geld teruggestort naar je backers. Dat betekent dat je geld ergens moet parkeren totdat je het daadwerkelijk mag innen. In Nederland gebeurt dit door middel van een derdengeldenrekening met daaraan gekoppeld een stichting. Ook dit kost tijd en geld om op te zetten. Denk aan een notaris, opzetten bestuur etc. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat niet alle PSPs zomaar op deze manier willen werken en je aannemen als klant.

Reken hier ook zeker zo’n 2 maanden voor voordat je op orde hebt. Daarnaast ben je een paar honderd euro kwijt aan notaris en andere formaliteiten.

Website wizards

Je begrijpt dat hiervoor ook de techniek in orde moet zijn. Wellicht kun je zelf een website bouwen met een WordPress template. Maar het gaat er vooral om dat de achterkant, dus alle administratieve afhandelingen en betalingsafhandeling dichtgetimmerd moet zijn en vlekkeloos moet verlopen. Vooral het koppelen van de verschillende databases en gegevens is serieuzer programmeerwerk. En je snapt denk ik wel dat dit perfect moet functioneren. Daarnaast zijn recent de meeste WordPress crowdfunding temlates on non-actief gesteld. Dus een DIY crowdfunding website bouwen wordt nu al iets moeilijker.

En nu heb ik hier alleen nog maar over reward based crowdfunding campagnes. Je kan je voorstellen dat als je gaat denken aan crowdfinancing het allemaal nog ingewikkelder wordt. En sterker, je bent hier ook gebonden aan hele strenge regels. Om dit allemaal op orde te krijgen ben je maanden kwijt. En het verkrijgen van de nodige vergunningen kan ook zo duizenden euro’s kosten.

Kortom, het is dus de vraag of je al deze tijd, moeite en geld wil stoppen in het maken van een crowdfunding website voor een eenmalige actie. Zeker als je je bedenkt dat het opzetten van een goede campagne al voorbereiding en tijd genoeg vergt.

Maar ik ben natuurlijk erg benieuwd wat jij hiervan vindt. Heb je ervaring met het opzetten van een crowdfunding website of heb je andere vragen of opmerkingen? Laat het me weten via het reactieveld hier beneden.

Je eigen Kickstarter campagne?

Dit moet je echt weten voordat je begint! Doe daarom de starttraining: krijg tips, inside info en alle tools. 

Leave a Reply 13 comments

Jason - oktober 3, 2019 Reply

Hoi Rody ik ben ook geintereseerd

Skaug - oktober 9, 2018 Reply

Ik ben het internationaal altvioolcongres IVC2018 aan het organiseren.
We willen gewoon donateurs voor ons project. Hoe meer hoe beter. Ik zet een leuke video op onze website en vraag mensen om te storten naar onze bankrekening. We beschouwen de campagne als geslaagd vanaf de eerste euro die we zodoende binnenhalen. We willen geen streefbedrag om tegenaan te hikken. En PayPal, iDEAL e.d. kan ons gestolen worden, zeker met al het gedoe dat daaraan gepaard gaat.
Ik dacht dat eerst we naar een traditionele crowdfunding platform als voordekunst.nl moesten gaan, met alle regeltjes, overhead en bureaucratie van dien – maar jouw verhaal heeft mij opstandig gemaakt en overtuigd van het tegendeel.
dank!
Kristofer

  Tasso Heijnen - november 15, 2018 Reply

  Hi Kristofer, een traditionele fondsenwervende actie lijkt inderdaad beter bij jullie te passen. Crowdfunding is super krachtig en kan je veel meer opleveren dan fondsenwerving. Ook op lange termijn. Maar deze aanpak en dynamiek moet wel bij je organisatie passen.

Roos van Jericho - oktober 14, 2017 Reply

Hoi,

Een vriendin en ik willen een crowdfunding opzetten tbv sarcoïdose patiënten die niet meer in Nederland behandeld kunnen worden. Dit zijn er heel veel. Sarcoïdose is tot nu een ongeneeslijke ziekte. T veroorzaakt granulomen in organen etc en brengen dus schade aan. Vooral bij zeer belangrijke organen. Bv longen hart hersenen. Mijn vriendin is hier uitbehandeld zelfs voor pijnstillende middelen. Ik weet dat er in meerdere landen de kwaliteit veel beter is. Een voorbeeld van wat mij pas is overkomen: ik had een stevige longspier ontstekingen en lever 2x zo groot opgezet en vreselijke pijnen ondanks de morfinepleisters. Ze gaf me 2 prednison tabletten en 2 oxycodon. De volgende dag wou de arts mij de medicijnen voor mijn lever niet geven. Ondanks dat hij zag dat ik moeite met ademhalen had. Mijn buik was opgezwollen als n 9 mnd zwangere vrouw. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gebeld naar Leuven België. Ik mocht de volgende dag al komen. Artsen bekeken mijn dikke dossier en schudde hun hoofd. Ze hebben bloedgeprikt voor 50 dingen ongeveer. In Nederland voor 2 zaken maar. Ze schreven me een hoge dosis lever medicijnen en meteen 100 stuks. 40 euro en na t nemen vd pillen is mijn pijn over en mijn buik is bijna normaal. T is nog maar 6 dgn geleden. Mijn vriendin moet andere longen en hart hebben. En zovelen die ik alleen ken van faceboek. We willen niets verkopen alleen geld inzamelen voor sarcoïdose patiënten nogmaals. Kunt u ons helpen? Ik heb alles gelezen maar wij twee hebben geen geld. Ik zit in de wao en zij ook. Hoe moeten we dit aanpakken? ????

Dank je vh lezen

Hafida Hanine

  Tasso Heijnen - oktober 18, 2017 Reply

  Hoi Roos, dank voor je bericht. Heftig om te lezen. Goed dat je alles hebt gelezen, dan weet je in ieder geval hoe crowd donation werkt. In de gratis Starttraining (https://crowdfundingmasters.nl/starttraining/) leg ik nog meer wat je moet weten voordat je een campagne start. En anders zou je ook eens http://www.geefgezondheid.nu/ kunnen benaderen. Veel succes (en sterkte) in ieder geval!

Rody - februari 18, 2016 Reply

Hi, je info met betrekking tot payment providers klopt niet helemaal. Er bestaan providers die Europees breed werken (inclusief ideal), enkel transactiekosten rekenenen, met een enkel contract voor alle betaalmogelijkheden (cc, ideal, etc.) werken, flexibele loopduur en zeer korte onderhandeling/ implementatie hanteren; en geen enkel probleem hebben met terugstorten. Specifieke providers zijn hier zelfs volledig voor ingericht en het terugstorten van een pledge zit al in de oorspronkelijke transactiekosten, dat kost je dus niets extra. Neem contact op als je meer wilt weten.

  Tasso Heijnen - februari 21, 2016 Reply

  Hartelijk dank voor deze aanvulling Rody.

  Armando Ello - mei 9, 2017 Reply

  Hoi Rody hoe kan ik contact met je opnemen?

   Tasso Heijnen - mei 10, 2017 Reply

   Hoi Armando, heb je inmiddels een reactie gehad van Rody? Anders vraag ik het hem wel.

  Gerben - juni 10, 2017 Reply

  Hi Rody,

  Gezien u hier meer van weet dan ik, hoe zou ikhierover met u in contact kunnen komen?

  Met vriendelijke groet, Gerben

  Jo - september 19, 2019 Reply

  Hoi Rody,
  ik ben ook wel geïnteresseerd.
  Groetjes

Yke Kooistra - februari 9, 2016 Reply

Kan je in je volgende blog aangeven wat er allemaal bij komt kijken als je een platform opzet wat niet bedoeld is voor een eenmalge actie maar voor blijvend?

Leave a Reply: