Crowd financing

Crowdfinancing is het type crowdfunding waarbij een groep investeerders via een bijdrage in de vorm van een financieel product een project van een ondernemer mogelijk maakt. Deze vormen verschillen van leningen tot converteerbare leningen en equity (aandeelhouderschap).

Crowdfinancing of crowdfunding?


In recente berichten in de media, maar ook crowdfinancing platformen zelf maken in taalgebruik echter steeds minder  het onderscheid  tussen  crowdfunding en crowdfinancing. Vooral  in Nederland  waar crowdfinancing steeds meer een gangbare financieringswijze wordt in plaats van een alternatieve.  Vaak wordt meestal  gewoon crowdfunding genoemd voor cases die eigenlijk  crowdfinancing  zijn.


Misschien  vind  je het verwarrend  want bij crowdfunding denk  je wellicht  eerder aan kickstarter.  Terwijl  je bij kickstarter nooit  met leningen of andere  financiële producten werkt.


Groeiend
De crowdfinancing markt is in Nederland enorm aan het groeien, omdat steeds meer ondernemers crowdfunding in de vorm van crowd financing als serieus alternatief overwegen boven, maar ook naast (het zogenaamde ‘stapelen’ van financiering) traditionele financieringsmethoden.


Ook de financiele producten die via crowdfinancing worden aangenomen breiden uit. Inmiddels zijn er platformen die crowdfunding aanbieden met bijvoorbeeld hypthoken en obligaties. De markt is nog steeds in beginfase, dus hoe het uiteindelijke scala van crowdfinancing vormen eruit zal komen te zien staat nog open. Maar als we dit type in zeer vereenvoudigde versie in een matrix wegzetten, ziet dit er als volgt uit: