Zelf een crowdfunding website bouwen waarom je dat niet wil

Dus je wil een crowdfunding campagne starten. En je hebt wat crowdfunding platformen bekeken en denkt: waarom zou ik niet zelf een website bouwen met een betalingsfunctionaliteit? Mooi template uitzoeken en gaan met die banaan! In dit artikel zal ik je uitleggen waarom je dat niet wil doen. En beter uit bent op een bestaand crowdfunding platform.


Rol platform

De rol van een platform is meerledig. In eerste instantie is het complete ontzorging van alle administratieve afhandelingen. Bezoekers die converteren naar backers worden geregistreerd, die moeten bevestigingen krijgen, netjes in je database komen en jij moet natuurlijk alle gegevens hebben om contact te onderhouden en je beloftes na te komen: oftewel tegenprestaties opsturen of andere zaken. Dit kun je voor een aantal backers best handmatig bijhouden, maar bij een paar 100 is dat echt niet meer te doen. En je kan je natuurlijk niet veroorloven om daar fouten in te maken.

PS wat?

Een tweede functie is de betalingsafhandeling. Dat spreekt voor zich. Mensen moeten uiteindelijk kunnen betalen en ook dat moet natuurlijk netjes gebeuren. Hiervoor moeten de juiste betalingsmethoden zijn geïnstalleerd en ook moet er een koppeling plaatsvinden tussen betaling, bevestiging en jouw database waarin je precies kan zien wie wat heeft gekozen en welke actie jij daarop moet doen.

Wil je dit zelf opzetten dan moet je erop rekenen dat je met een betalingsmodule installeren al snel 2 maanden verder bent. Afhankelijk hoe je dit in wil regelen, maar mocht je het met een Payment Service Provider (PSP) doen in combinatie met een aquirer (dat is een financiele instelling) bijvoorbeeld de Rabobank voor iDeal, die een bepaalde betalingsmethode aanbiedt. Dan ben je vooral tijd kwijt aan het aanvragen, opsturen van formaliteiten en het koppelen van de gegevens in de verschillende systemen. Ook zijn hier kosten aan verbonden van gemiddeld 1500 euro per jaar. Meestal kun je dit niet per maand afnemen. En dat is ook nog eens voor slechts 1 betalingsmethode.

PSPs houden niet van pledgen

Wat daarbij ook heel erg belangrijk is, is dat crowdfunding vaak werkt met een terugstorting. Dus bij het niet behalen van je doel, wordt het geld teruggestort naar je backers. Dat betekent dat je geld ergens moet parkeren totdat je het daadwerkelijk mag innen. In Nederland gebeurt dit door middel van een derdengeldenrekening met daaraan gekoppeld een stichting. Ook dit kost tijd en geld om op te zetten. Denk aan een notaris, opzetten bestuur etc. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat niet alle PSPs zomaar op deze manier willen werken en je aannemen als klant.

Reken hier ook zeker zo’n 2 maanden voor voordat je op orde hebt. Daarnaast ben je een paar honderd euro kwijt aan notaris en andere formaliteiten.

Website wizards

Je begrijpt dat hiervoor ook de techniek in orde moet zijn. Wellicht kun je zelf een website bouwen met een WordPress template. Maar het gaat er vooral om dat de achterkant, dus alle administratieve afhandelingen en betalingsafhandeling dichtgetimmerd moet zijn en vlekkeloos moet verlopen. Vooral het koppelen van de verschillende databases en gegevens is serieuzer programmeerwerk. En je snapt denk ik wel dat dit perfect moet functioneren. Daarnaast zijn recent de meeste WordPress crowdfunding temlates on non-actief gesteld. Dus een DIY crowdfunding website bouwen wordt nu al iets moeilijker.

En nu heb ik hier alleen nog maar over reward based crowdfunding campagnes. Je kan je voorstellen dat als je gaat denken aan crowdfinancing het allemaal nog ingewikkelder wordt. En sterker, je bent hier ook gebonden aan hele strenge regels. Om dit allemaal op orde te krijgen ben je maanden kwijt. En het verkrijgen van de nodige vergunningen kan ook zo duizenden euro’s kosten.

Kortom, het is dus de vraag of je al deze tijd, moeite en geld wil stoppen in het maken van een crowdfunding website voor een eenmalige actie. Zeker als je je bedenkt dat het opzetten van een goede campagne al voorbereiding en tijd genoeg vergt.

Maar ik ben natuurlijk erg benieuwd wat jij hiervan vindt. Heb je ervaring met het opzetten van een crowdfunding website of heb je andere vragen of opmerkingen? Laat het me weten via het reactieveld hier beneden.