5 Redenen van marketing Succes

Het is de grootste crowdfunding campagne van dit jaar tot nu toe: De smartphone Ubuntu Edge. De campagne is inmiddels afgelopen en officieel is de crowdfunding actie mislukt. Het doelbedrag is immers niet gehaald. Toch beweer ik dat dit een van de meest geslaagde crowdfunding pre-sales acties is. En het toont de kracht van crowdfunding, als aanvoerder van innovatie om in de woorden van Mark ShuttleWorth te spreken. Waarom? Ik heb hiervoor 5 redenen.

Laten we eerst bekijken waar het over gaat. 32 Miljoen dollar moest er opgehaald worden binnen 1 maand. Een ongelooflijke ambitie. Het grootste bedrag ooit opgehaald met crowdfunding is 7,5 miljoen euro (10 miljoen dollar) voor de Pebble Smartwatch . In Nederland ligt het record op 7 miloen euro voor de Windcentrale.

Record opgehaald bedrag

Als we het hebben over het opgehaalde bedrag van bijna 13 miljoen dollar dan heeft de Ubuntu Edge een nieuw record neergezet. Vooral in de eerste weken ging het als een speer. Helaas voor Canonical (het bedrijf achter de Edge) was dit niet voldoende. Zij hebben het doelbedrag als fixed bedrag middels een alles of niets crowdfunding campagne ingesteld. Een enorm risico, maar ook een zeer ambitieuze inschatting die tot de verbeelding spreekt. Waarom zou deze smartphone meer dan 3 keer zoveel funding kunnen ophalen dan  de Pebble smartwatch?

Brand promotion

Wie wist voor deze actie wat Ubuntu was? Tot een paar tech freaks die dit operating syteem draaien, geloof ik niet dat het algemene publiek op de hoogte was dat er naast Windows of Mac Os  meer leven is in de computer operating systemen wereld. Dat is met deze actie veranderd! De campagne video is meer dan 1,6 miljoen keer bekeken. En een Google search levert bijna 29 miljoen resulaten op (d.d. 23 augustus). Onder de resultaten zijn veel tech gerelateerde sites, blogs en socials. Maar ook opmerkelijk veel massa media zoals NU, BNR, CNET, The Guardian, The Telegraph en Business week. Ideaal als je het grote publiek wil bereiken.

Product awareness

Wat maakt deze telefoon nou zo speciaal? Het is 1 device die zorgt voor een goede desktop en mobiele ervaring zowel hardware- als software matig. Iets waarin geen enkele fabrikant tot nu toe in is geslaagd. Apple’s iPhones draaien bijvoorbeeld op iOS. Maar wil je een laptop of iMac gebruiken, dan zul je het moeten doen met een ander operating systeem: Mac Os. Hetzelfde geldt voor Windows. Hoewel met Windows 8 er verandering lijkt te komen met de Surface tablets. Maar dan moeten deze natuurlijk nog wel verkocht worden. Android telefoons kun je aan een beeldscherm hangen, maar dan draai je nog steeds een mobiel systeem.  Met de Ubuntu Edge heb je geen aparte desktop computer meer nodig. Deze smartphone is zowel je mobile device als een volledige desktop computer die je aan een beeldscherm hangt met een toetsenbord. Als ik even verder droom: Maak daar ook nog een tablet bij zoals de Asus PadFone  en een toetsenbord dock zoals de Transformer Pad en je Ubuntu Edge is in een klap een smartphone, tablet, laptop en desktop computer! Dat is uniek en ook nog door niemand geproduceerd.  Wie was er voor deze actie van op de hoogte dat dit allemaal kan met een apparaatje dat in je broekzak past?

Marktonderzoek

Is de markt er klaar voor? Dat is iets wat je wil weten voordat je een product lanceert. Hiervoor kun je bijvoorbeeld testpanels opzetten of marketingbureau’s inhuren. Of je gaat crowdsourcen. En crowdfunding is daarvan een ultieme vorm, omdat je commitment en koopbereidheid niet alleen peilt, maar ook daadwerkelijk kan converteren naar een concrete aanschaf. Bijna 6000 mensen hadden zo’n 700 dollar over om  als een van de eerste deze smartphone aan te schaffen. In totaal zijn er  meer dan 13.000 early adoptors die zich  met de Ubuntu Edge verbonden voelen en dit project steunen met een bedrag van 20 dollar of meer.

Strategische partners

Verkopen van een smartphone betekent niet alleen consumenten overtuigen om het product te kopen, maar ook het opzetten van business partnerships met partijen die bijvoorbeeld distributie- en verkoopkanalen kunnen opzetten of onderdelen zoals processors leveren. Maar liefst 8 partijen hadden 10.000 dollar over om Founder te worden en nieuwsorganisatie Bloomberg betaalde zelfs 80.000 dollar voor het enterprise pakket. Met deze actie heeft Canonical laten zien dat er breed draagvlak is voor de Edge. En met deze cijfers stap je natuurlijk veel overtuigender een boardroom binnen dan wanneer je alleen een protoype hebt om te te laten zien.

Crowdfunding succes

Kortom vijf redenen waarom ik vind dat de UBuntu Edge pre-sale campagne wel degelijk een succes is, ondanks dat het totaalbedrag niet is binnengehaald. Een maand lang heeft Canonical de wereld in zijn greep gehouden en wereldwijd weet men nu wat Ubuntu is. In de slipstream kan dit makkelijker deuren openen. En het techbedrijf heeft zich hiermee ook stevig gepositioneerd als de eerste ontwikkelaar en producent met een all-in-one computing device.

Tot slot, had het bedrijf niet beter met een flexibele pakken wat je pakken kan campagne die 13 miljoen kunnen bijschrijven op zijn rekening? Nee. Canonical laat hiermee dat het gelooft in zijn product en zijn achterban in vertrouwen neemt. En iets zegt me dat de uiteindelijke winst meer zal zijn dan alleen dit funding bedrag. En dat dit pas het begin is van een succesvolle productlancering van de Ubuntu Edge in 2014.
Dit artikel heb ik eerder geschreven in augustus 2013 voor de website van WEBclusive.