Sparen of toch maar crowdfunden?

Crowdfunding is naast een ijzersterke marketing en fundingtool ook een heel goed alternatief voor sparen. Ik werd hier door het NRC (Economie katern) in de krant van 9 januari 2016 over geïnterviewd samen met andere financieel experts.

Alternatief

Het stuk gaat over crowdfunding gezien vanuit het perspectief van investeerders. Particulieren die geld op de spaarrekening hebben, maar dit vermogen niet echt zien groeien door de lage rente percentages van dit moment. Volgens het NRC is dit 0,4%. En met een inflatie 0,7% teer je daarbij zelfs in.

Crowdfunding is een serieus alternatief voor sparen. Maar het is een feit dat dit nog een redelijk onbelicht aspect is van crowdfunding. Of in dit geval crowd financing. Want het type crowdfuding waar ik in dit blog over heb, verschilt wezenlijk met reward based crowdfunding zoals bij Kickstarter of Nederlandse platformen als Voordekunst of Voorjebuurt.

Je geld stoppen in crowdfunding projecten via crowd leningen is risicovoller dan het op jouw spaarrekening laten staan. Dat klopt. Maar de rendementen zijn vele malen hoger en de aflossingstermijnen van crowdfunding projecten zijn te overzien. Gemiddeld 3 – 5 jaar.

Hoe starten met investeren via crowdfunden

De tip die ik in het interview geef, is om met kleine bedragen te beginnen. En je uitleenbedragen te vergroten naarmate je meer vertrouwen krijgt in de projecten die op crowd financing platformen staan. De meeste crowd financing platformen  werken met annuitaire leningen. Dit betekent dat je maandelijks een deel van jouw lening + rente teruggestort ziet worden.

Een andere tip die ik crowdfunders wil geven, is om je investeringen te verspreiden over meerdere projecten. Ja, dat kan ook over meerdere projecten bij verschillende platformen. Dit is ook iets dat platformen zelf aangeven wat verstandig is om te doen: spreid je belegging. En platformen geven zelf ook netjes aan dat er wat meer risico verbonden zit aan crowdfunden, maar zeg nou eerlijk:

Een rendement van gemiddeld 7% tegenover 0,7% is toch wel het proberen waard, niet?

Lees bijvoorbeeld wat Kapitaalopmaat crowdfunders adviseert. Of Wat Maarten de Jong (Algemeen Directeur Oneplanetcrowd) hierover zegt in een interview op Investeren in Morgen.

En wat vind jij? Is crowdfunden inderdaad een alternatief voor sparen? Heb je ooit weleens geld gestopt in en crowdfunding project?

Enter your text here...