Wat is crowdfunding?

The use of small amounts of capital from a large number of individuals to finance a new business venture or project within a set period of time via an online platform.

Types
Platformen

Uitgebreide voorlichting over wat crowdfunding is? En vooral wat jij ermee kan?
Ontvang gratis training ‘Crowdfunding Basics’

Wat is crowdfunding

Hallo. Welkom en leuk dat je kijkt. In deze video ga ik uitleggen wat crowdfunding precies is.

Nou kan je op internet heel veel vinden over crowdfunding. Ik zou ook zeker aanraden om dit te doen. En beneden in de omschrijving zet ik een link naar een uitgebreide uitleg in tekst wat als startpunt kan fungeer. Maar hoe meer je hierover leest des te verwarrend het wellicht wordt. Daarom wil ik in deze video een eenvoudige definitie geven van crowdfunding en uitleggen wat dit inhoudt.

Crowdfunding is namelijk een zeer specifieke marketing en funding techniek waarbij verschillende expertises, methodieken en visies bijelkaar komen. Dat is ontzettend interessant, leuk en sluit helemaal aan bij deze tijd waarin waardes als delen ipv bezit, transparantie, betrokkenheid, zelf initiatief nemen belangrijker worden.

Maar het is essentieel om perfect voorbereid te zijn. En dat begint bij te snappen wat het basisprincipe is. Hierdoor kun  je anticiperen op wat je te wachten staat tijdens de campagne periode.

Want met een briljant plan levert elke goed geplande en uitgevoerde actie conversie op. En dat is het leuke aan crowdfunding. Of laat ik eerlijk zijn, dat vind ik het leuke aan crowdfunding. het is transparant en vooral meetbaar. Verslapt de tractie en is je conversie niet up to speed dan kun je perfect achterhalen waar dat aan ligt en vooral hoe dit op te lossen.

Maar terug naar wat crowdfunding nou precies is:

Crowdfunding is een financieringsmethode waarbij een betrokken groep mensen gezamenlijk een project mogelijk maken door middel van individuele bijdrages binnen een beperkte periode. Deze bijdrages kunnen worden gedaan in verschillende vormen.

En die betrokkenheid uit zich in verschillende vormen. Maar ik onderscheid in eerste instantie hierin 2 hoofdtypes:

Aan de ene kant reward based crowdfunding. Dat is crowdfunding waarbij de Return on Involvement wordt getoond in de vorm van donaties, rewards of in het nederlands tegenpresaties of presales oftewel voorverkoop.

Aan andere kant crowdfinancing. Dat is crowdfunding door middel van een financiele return on involvement. Dit zijn leningen in allerlei verschillende vormen. Maar ook crowdfunding door middel van equity is mogelijk. Hierbij investeer je in een bedrijf door middel van aandeelhouderschap.

Bij beide types en verschillende sub types is er 1 aspect dat crowdfunding zo populair heeft gemaakt en waarom het nog steeds exponentieel groeit: Naast de harde criteria om een propositie online te krijgen, komen de zachte criteria op een heel sympathieke manier naar voren. Ik wordt daar zelf erg enthousiast van. Want wanneer vroeg je account manager bij de bank voor een kredietaanvraag of je de aanvraag in een videopitch kon zetten? Of wat je bestaande of zelfs nieuwe klanten er mee opschieten wanneer je je financiering rond krijgt? En dat is net waarin deze financieringsmethode zich onderscheidt. Het gaat niet alleen om het berekenen van aflossingscapaciteit en kredietchecks, maar ook om de vent (of dame) in tent. En eigenlijk in de allereerste plaats om de klant Jouw crowd, jouw ambassadeurs, die je door een crowdfunding hebt weten te verzamelen.

Ik zal in vervolgvideos hier dieper op ingaan. Maar als je nu al meer wil weten over de exacte details, kijk dan op mijn website crowdfundingadvies.nl. Hier ga ik uitgebreid in op de verschillende vormen van crowdfunding en waar je precies rekening mee moeten houden. Ik zal de link beneden publiceren. Of als je al op de website zit, dan zul je hier ook verder worden doorgeleid.

In ieder geval bedankt voor het kijken. Dit was een korte introductie. Laat mij via de comments of sociale kanalen weten wat je hiervan vond en welke andere onderwerpen van crowdfunding je besproken zou willen hebben. Ik ga meerdere videos publiceren en sluit hierbij liefst aan bij thema’s die spelen. Als je deze video via YouTube bekijkt, abonneer je. Dan krijg je als eerste de eerstvolgende video in je stream.

Nogmaals dank en tot de volgende keer.