Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een financieringsmethode waarbij een betrokken groep mensen gezamenlijk een project mogelijk maken door middel van individuele financiële bijdrages binnen een beperkte periode via een online platform.

Verschillende typen

Deze bijdrages kunnen worden gedaan in verschillende vormen. Bij deze vormen van ‘individuele financiele bijdrages’ onderscheid ik twee hoofdtypes: reward based crowdfunding en crowd financing. Inmiddels is crowdfunding een containerbegrip waaronder verschillende financieringsvormen en marketing vallen. Bij beide types en de verschillende sub types is er echter 1 gemene deler: Naast de harde criteria (begroting en financiële gegevens), zijn de zachte criteria (wie is de ondernemer of initiatiefnemer, hoe presenteert hij/zij het idee) voor financiers (lees: de crowd, donatateurs, backers of investeerders) erg belangrijk.

Alternatief of eerste keuze

Crowdfunding wordt ook vaak als alternatief genoemd voor reguliere financieringsmethoden zoals een bancaire lening. Maar inmiddels is de crowdfunding markt zo groot en groeit deze nog steeds exponentieel. Het is daarom mijn voorspelling dat crowdfunding op termijn een reguliere vorm van funding ophalen gaat worden. Tegelijkertijd is crowdfunding prima in te zetten als stand-alone financieringstool of als combinatie funding (stapelen, mixen of matchen).

Marketing on steroids

Een ander aspect dat crowdfunding zo krachtig maakt, is het feit dat een crowdfunding campagne ijzersterke marketing is. Alleen daarom al is crowdfunding, kan het draaien van een campagne enorm veel waarde hebben.

 

Leave a Reply 1 comment